Roerbak van witlof en aardappels met kaassaus van Belegen Beemster


Bereiding

Voorbereiden: Boen de aardappels schoon, kook ze in de schil in ca. 3 dl water 20 minuten. Laat de aardappels wat afkoelen, pel ze en snijd ze in 6 parten. Breng ruim water aan de kook. Snijd van de witlofstruikjes een dun plakje van de wortelaanzet en snijd de struikjes ook in 4 of 6 parten. Blancheer de witlofstruikjes in het kokende water 2 minuten. Giet bijna al het kookwater weg, op 2 dl na en los hierin het bouillontablet op. Rasp de Belegen Beemster grof, leg de salieblaadjes op elkaar en snijd ze in flinterdunne reepjes. Hak het teentje knoflook fijn. 

Bereiden: Smelt in een steelpan de boter, roer de bloem erbij en roer het glad. Voeg, krachtig roerend met een garde, de helft van de warme bouillon toe en roer het mengsel glad. Voeg de rest van de bouillon en de melk toe en roer het weer glad. Laat de saus al roerend 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat en roer bijna alle geraspte Belegen Beemster erdoor. Houdt de kaassaus warm. Roerbak eerst de rauwe hamplakjes: leg ze als een roosje in de pan en bak ze 1 minuut. Neem ze uit de wok. Schenk de olie in de wok en roerbak aardappels en witlof ca. 8 minuten. Schep op het laatst de knoflook en de helft van de salie erdoor. 

Serveren: Verdeel het groentemengsel over 4 diepe borden, leg de hamroosjes erbij en schenk de kaassaus erover. Strooi de rest van de geraspte Beemster Belegen en salie erover. 

Tip: Dit kunt u ook voorbereiden en als een ovenschotel serveren: schep het gerecht in één grote of 4 kleine ovenschaaltjes, met kaassaus en geraspte kaas. Zet ze in de oven, schakel deze in op 200°C en laat het gerecht warm worden en goudbruin kleuren, reken op ca. 20 minuten nadat de oven op temperatuur is gekomen. Strooi er tot slot nog wat salie over.


Menugang
hoofdgerecht
Bereidingstijd
30 min
Aantal personen
4 pers.
Ingredienten
  • Ingrediënten (op basis van 4 personen)
  • 900 gram middelgrote aardappels
  • 600 gram witlofstruikjes
  • 1/2 runderbouillontablet
  • 250 gram Belegen Beemster
  • 150 gram rauwe ham
  • 4 takjes verse salie
  • 1 teentje knoflook
  • 35 gram boter of margarine
  • 200 ml melk
  • versgemalen (groene) peper en nootmuskaat
  • 2 eetlepels (olijf)olie

Een lekker gerecht?
Deel het met je vrienden