Dessert met Extra Oude Beemster


Bereiding

Schil de peertjes en leg deze, heel, in een passend pannetje. Schenk hier zoete witte wijn op, voeg 3 eetlepels honing toe en leg de kruidnagels erbij. Breng de wijn tegen de kook aan en pocheer de peertjes op laag vuur in 20 à 30 minuten zacht. Zet de pan vervolgens in een bak water met ijsklontjes en laat de peertjes snel afkoelen. 

Noten 
Meng in een (steel)pan met dikke bodem de pecannoten, macadamianoten en notenolie. Verhit de pan op halfhoog vuur. Rooster de noten knapperig en schud deze daarbij regelmatig om. Schenk op het laatst 2 eetlepels honing in de pan, laat dit smelten en schep de noten in de honing om. Zo krijgen de noten een honinglaagje. Rooster de noten nog even door, zodat de honing wat opdroogt, maar laat de noten niet verbranden. Schud de noten droog op een dubbel stuk keukenpapier. 

Bosje bleekselderij 
Snijd de bleekselderij in circa 6 cm lange reepjes (blancheer deze eventueel 2 minuten in kokend zout water). Halveer de bosui-sprieten overlangs, tot 6 lange linten. Maak van de bleekselderij 6 bosjes en bind om elk een bosui-lint. 

Finishing touch 
Ontkorst de Overjarige Beemster en snijd het stuk in 6 dikke of 12 dunne puntjes. Steek aan elk satéstokje een peertje, 1 of 2 kaaspuntje(s) en een bosje bleekselderij. Verdeel deze over 6 borden en strooi hier de noten over. 


Serveertip 
Met een glaasje zoete witte wijn voor de liefhebber.


Menugang
nagerechten
Bereidingstijd
30 min
Aantal personen
6 pers.
Ingredienten
  • Ingrediënten (op basis van 6 personen)
  • 6 kleine handperen
  • ca. 3 dl zoete witte wijn
  • honing
  • 2 kruidnageltjes
  • 75 gram gepelde pecannoten
  • 75 gram macadamianoten
  • 1 eetlepel notenolie
  • 3 stelen bleekselderij
  • 3 bosui-sprieten
  • ca. 250 gram (puntje) Extra Oude Beemster

Een lekker gerecht?
Deel het met je vrienden